Jemy smacznie i zdrowo. Przepis na placuszki z cukinii

Smaczna i zdrowa cukinia na dobre zagościła w naszych kuchniach, a liczne przepisy sprawiają, że posiłkami z jej udziałem trudno się znudzić. Dzięki pomysłom miłośników zdrowego odżywiania się każdy z nas może znaleźć takie danie z cukinią w roli głównej, które i jemu, i jego rodzinie przypadnie do gustu. Najważniejsze, by danie takie było zdrowe. Tak jest m. in. w przypadku placuszków z cukinii. Jak je przygotować? Oto prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet ci mniej doświadczeni kucharze.

By przygotować placuszki z cukinii dla 2-3 osób, należy posiadać następujące składniki:
-średniej wielkości cukinie – 2 sztuki;
-mąka – 90 g;
-jajko – 1 sztuka;
-łyżeczka soli;
-oliwa z oliwek.

Przepisy na placuszki z cukinią często polecają też przygotowanie specjalnego sosu, dzięki któremu danie to stanie się jeszcze ciekawsze. My preferujemy smak czosnku, zatem nasz przepis uwzględnia placuszki z dodatkiem sosu czosnkowego. Jak go przygotować? Niezbędne są następujące składniki:
-gęsty jogurt naturalny – 70 ml;
-majonez – 30 g;
-czosnek – 2 ząbki;
-koperek – 1 pęczka.


Przygotowanie placuszków należy rozpocząć od dokładnego oczyszczenia cukinii i starcia jej na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię należy przełożyć na sitko i pozbyć się nadmiaru wody. Odciśniętą cukinię możemy włożyć do miski, a następnie dodać do niej jajko, odrobinę mąki oraz soli. Składniki te należy ze sobą starannie mieszać. Gdy ciasto na placuszki będzie gotowe, możemy rozgrzać patelnię, na której będziemy smażyć nasze placuszki. Ponieważ danie to ma być możliwie jak najbardziej przyjazne dla naszego zdrowia, musimy pamiętać o jednym – do smażenia używamy tylko i wyłącznie niewielkiej ilości oliwy. Czas smażenia placuszków łącznie wynosi około 6 minut (średnio po 3 minuty z jednej strony). W czasie, gdy nasze placuszki znajdują się na patelni, my możemy skupić się na przygotowaniu sosu. Nie jest to zbyt pracochłonne zadanie. Prosty przepis na sos czosnkowy zakłada, że wystarczy drobno posiekać koperek oraz czosnek, a następnie dodać je do majonezu i jogurtu. Wszystkie te składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a w razie konieczności – dodać do takiego sosu odrobinę ulubionych przypraw. Taki sos idealnie będzie pasował jako dodatek do ciepłych placuszków z cukinii, które z pewnością przypadną do gustu całej naszej rodzinie.

Prosty przepis na smaczne danie sprawi, że cukinia w takiej formie będzie się w naszym domu pojawiała znacznie częściej. Z pewnością wyjdzie nam to na dobre, gdyż przepisy, w których warzywa zajmują miejsce najważniejsze to idealna propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego stylu życia.

Wszystkie Więcej artykułów o zdrowe przepisy kulinarne znajdziesz na blogu Cookandlove.pl.