Tagi

Podobne artykuły

Zastosowanie kakao

Prawie każdy łasuch biorąc czekoladę doskonale wie, że składać się ona będzie z większej lub mniejszej zawartości kakao. Lecz niewielu ludzi wie już, jak wyglądać będzie drzewo, z jakiego otrzymuje się kakao, a co więcej jak przedstawia się jego produkcja. Praktycznie wszystko dzieje się w jednym z państw leżących na równiku, w równikowym klimacie kakaowe drzewa będą mieć najbardziej odpowiednie warunki do rośnięcia.

Gotowe do zbiorów owoce przecina się i wytrząsa nasiona z wewnątrz, a następnie przez parę dni poddaje się je fermentacji. Tym sposobem otrzymują one typowy dla kakao ciemno brązowy kolor i zapach. Kolejnym etapem jest mycie zebranych ziaren i wysuszenie ich w suszarniach lub na słońcu, aż wreszcie wszystko jest mielone. Po tym procesie dostaje się gęstą masę, nazywaną miazgą kakaową. Samo kakao wykorzystywane jest najczęściej w przemyśle cukierniczym, jako główny składnik czekolad, lecz również chętnie jest używane do cukierków, polew i ciast. W sklepach oferowana jest najbardziej popularna forma kakao, co znaczy kakaowy proszek, i to właśnie on stał się najchętniej używany w cukierniach i domach.

Lecz z kakaowych ziaren otrzymuje się również kakaowe masło, które zawiera sporą ilość niezwykle wartościowego tłuszczu. Po ten surowiec coraz częściej zaczynają sięgać farmacja i kosmetyka, używając je do wyrobu pewnych lekarstw i kosmetyków.